forside ep 5.png

Sådan formede Fyn mit liv

Sådan formede Fyn mit liv

Da jeg så udsendelserne Rebellen fra Langeland på DR i 2016, kunne jeg meget godt lide Ole Sørensens facon. Programmerne gav et spændende indblik i hans arbejde, dele af Langelands miljø og særligt menneskene i det. Efter en opringning til Ole og et møde i Svendborg, blev vi enige om at skrive en bog sammen. Det endte med Kom nu ned på jorden fra People’s Press, og i arbejdet med bogen stod det klart for mig, hvor vigtigt hans ophold på Kogtved Søfartsskole var og er. Det uddyber han i dette afsnit, og her på siden er et billede af en ung Ole Sørensen i kabyssen på skolen. Dengang gik han endda med slips.

For at jeg kunne få en bedre forståelse af hans fascination, tog jeg omkring det imponerende område, der ligger lige ned til sundet. Det er i øvrigt til salg, hvis nogen har 50 mio. kr., der brænder i lommen.

Bente Begtrup (f. 1931) er også formet af Fyn, for hun voksede op på Korinth Landbrugsskole. Hendes far, Thomas Rosenstand, var en markant forstander af skolen gennem 30 år. Han bidrog på mange måder til at udvikle landbruget, og han forædlede planter, fremavlede kvæg og opfandt landbrugsmaskiner. Men han var ingen økonom, og enten var familien fattige som kirkerotter, eller også var de millionærer, så Bente Begtrup glædede sig over, at hans forstanderjob dog sikrede familien tag over hovedet. Han havde blandt andet et motto, der lød: Find på, klø på, gå aldrig i stå.

Hun er den ældste i flokken af tre døtre og to sønner. Alle tre søstre endte med at gifte sig med en af skolens elever, og hvert år den 3. november startede et nyt hold. På forhånd havde pigerne sneget sig til at gennemgå mappen med de kommende elever, og derfor havde de allerede nogle af de unge mænd i kikkerten, når holdet ankom til skolen.

Bente+Begtrup.jpg

Bente Begtrup roser sin far for hans pædagogiske talent, og hun har selv været lærer hele sit arbejdsliv. Bl.a. på Sjælsølund Efterskole og hun har følt det som et stort privilegium, at kunne komme så tæt på de unge menneskers liv og udvikling. Hun har hvert eneste år på skolens sidste skoledag, tudet på lige fod med eleverne, for når der siges farvel til et år med intense oplevelser, er det håbløst at skulle holde på sig selv.

Det stod også klart, da Korinth Efterskole havde sidste skoledag. I solskin stod 9. og 10. klasses elever med deres familier og hørte takketaler og klappede til bevisuddeling. Som det sidste stillede de unge mennesker og lærerne sig i en rundkreds, hvor de krammede hinanden en for en og sagde farvel. 

Korinth Efterskoles bygninger lagde oprindeligt hus til Spejderbevægelsens husholdningsskole, der åbnede i 1922. Spejderbevægelsen og Brahetrolleborg havde tætte bånd, og der var progressive kvinder der hed Reventlow til efternavn, og som kunne se fidusen i at uddanne pigerne. Selv om ‘husholding’ i dag lyder bagstræberisk, var opholdet ment som et led i at gøre kvinder mere selvstændige.

Medvirkende: Klaus Wiinberg, Bente Begtrup, Ole Sørensen, Tissel Lund-Jacobsen, Korinth Efterskole årgang 97
Musik: MoonBee
Post-produktion: Lærke Sødring Nielsen
Fortæller: Marianne Vestergaard Nielsen